18 July 2013

PUNCA-PUNCA Peranakan atau Rahim boleh jatuh

PUNCA-PUNCA Peranakan atau Rahim boleh jatuh :
>Sebab kemalangan yang kuat..

Contoh:jatuh terhentak @ terduduk yang kuat.

>Sebab tu kena elakkan & berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak.

>Seks yang keterlaluan..
>>Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim.

>Mengangkat benda2 berat.

Contoh:kotak2 yg besar..

>Jalan terlalu lasak.

>Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin.

>Tidak menjaga pemakanan.

●Tanda-tanda Peranakan Jatuh :
}Sakit perut yang luar biasa.
}Keluar cecair dari rahim.
}Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan.
}Sakit pada ari-ari.
}Sakit pada dinding faraj.
}Sakit ketika 'bersama' suami.
}Kejang pada bahagian bawah perut.
}Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. (ini peringkat yang teruk).

Rawatan:
~Berurut
>> Biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan Asal.

~Bertungku.. Jika de je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... sambil baca selawat.. IsyaAllah ok.. Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation..utk betulkan balik kedudukan rahim.

●Kesan Rahim Jatuh/Rahim Rendah:
~>Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim).

Sy harap, wanita-wanita kat luar sana jangan amik mudah tentang masalah peranakan ni terutamanya kepada yang sedang berusaha untuk hamil...hope info ini berguna untuk kita semua...

1 comment:

Anonymous said...

Adakah anda mempunyai bebanan hutang?adakah anda ingin menambahkan pendapatan sampingan minimum sbnyk $USD30 sehari?jika jwpn anda YA!inilah masanya utk anda berubah. Anda tidak perlu kuar modal sesen pn..anda tidak perlu jual barang. Tidak perlu jmpa org. Jika anda tidak berminat pn tidak mengapa...tetapi anda akan rugi jika anda tidak klik link yg tertera di bwh ini kerana anda telah melepaskn peluang yg ada. kalau anda berminat caranya amat mudah.anda hnya perlu dftr n promote link anda. Untuk maklumat lanjut sila layari http://tasks4job.com/?refer=113685.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...